A Hozd el a köved és a Coaching

Hasonló írások erről: Hozd el a köved - Módszerek | 0

A Hozd el a köved és a Coaching

Az egyik gyakori kérdéskör, amivel találkozunk az, hogy a Hozd el a köved ugye coaching? Ha elhozom a kövem, akkor „meg coach –oltok”? Ti coach –ok vagytok? Gyorsan tegyük tisztába. NEM! De nem azért, mert ennek a technikának semmi köze a coaching-hoz. De akkor mi a Hozd el a köved és hogy is kapcsolódik és a coaching?

Nézzük mi a coaching. Ha te most coach kolléga vagy, valószínűleg kihúzom nálad a gyufát, de nem baj. Ha nyitott vagy, látni fogod, hogy amit a coaching-ról írok igaz. Ha nem vagy az, akkor meg akkor is mindegy lenne mit írok, ha az egekig magasztalnám a coachnig-ot.

A coaching tulajdonképpen egy erősen „leegyszerűsített”, pszichológiai módszertanból „fejlődött” ki. Gyorsan szögezzük le, semmilyen fejlődésről nincs szó, csupán egyfajta különválásról, ahol az volt a lényeg, hogy ne lehessen a pszichológusoknak és a pszichiátereknek belekötni a működésbe. A coaching minden technikája réges-régen élt és létezett a fent nevezett tudományterületekben.

Fontos! Nem azt mondtam, hogy a coaching haszontalan, vagy butaság. Nem az. Igen is használható és sok esetben nagyon jól működik. Néha meg nem… Csak annyit mondtam, hogy ez a ma divatossá vált foglalkozás azért emelkedett ki hirtelen nagy magasságokba, mert sitty-sutty bárki elvégezheti könnyedén. Hallom ahogy nyilnak a coaching iskolák vezetői zsebében a kések… Megértem, de sajnos ha felmégy az internetre és beütöd, hogy coaching tanfolyam, akkor pillanatok alatt láthatod, hogy mi a valóság. A három hétvégétől a 160 órásra nyújtott képzés – miből sokszor 50 óra önálló munka – a repertoár. Felvételi követelmény nincs, előképzettség követelmény nincs. Az árat az határozza meg, hogy Budán egy luxuskabinetben tartják, vagy a körúton egy középiskolától bérelt tanteremben. Jó… Tudom. Ez kicsit túlzás, de csak azért, hogy erre a részre ráláss.

A tematika lényege két-három kérdezés- és megfigyelés-technika, valamit a válaszok stratégiai formába öntése, némi adminisztráció a nyomon követéshez. Kicsinyke kommunikációs technika és lehet menni coach-olni.

A coaching esszenciális technikája egy kicsit eltúlozva az az egyszerű technika, hogy addig kérdezek tőled és kell válaszolnod a saját kérdéseidre, ameddig el nem jutsz egy olyan pontra, ami nem bontható tovább. EZ a válasz-od magadnak. A coach szigorúan nem tehet semmit hozzá és ami fontos, nem keveredhet bele az okokba, csak a megoldásokba. Merthogy ugye… az veszélyes víz így képzettség és ismeretek nélkül. Szóval a coach kérdez, te válaszolsz és eljutsz egy megoldási stratégiához.

Na nézzük, hogy miért nem elégséges ez sok esetben és a Hozd el a köved miért több, mint coacing?

Nézzünk egy családi krízisben élő nőt, aki minden nőiességét elvesztette a kapcsolatában, fájdalmai reményvesztetté tették és – mint sokan szó szerint is – lassan belehal a kapcsolatba. Ha ezt egy technikai kérdésként kezeljük, hamar lehet belőle egy „megoldást” kovácsolni. Mint képzett coach 5 kérdésből eljutunk oda, hogy pl. „Le kell zárni ezt a kapcsolatot”. Szuper. Ha jártam volna három különböző coach szervezethez „megtudni a nagy titkokat” ide józan paraszti aggyal 2 kérdésből jutok el… Ok. De ezzel megoldottuk az életét? Nem. Megoldottuk a nőiességét? Nem. Megoldottuk azt, hogy ne kerüljön ismét ebbe a helyzetbe? Frászt… Kapott egy választ, amit már otthon nem tud használni, hiába van felírva stratégiailag, hogy haza mégy, leülteted, belenézel a szemébe és azt mondod vége. Egy ilyen út akkor jó, ha folyamatok és nem emberek átalakítása cél. //Amúgy az aktív coach-ok is beismerik, hogy előbb vagy utóbb minden business coaching ülés life coaching-ba csúszik át, merthogy ugye… Mindenhol EMBEREK vannak. Az íróasztalt meg nem kell coacholni…

A fenti példa persze alkalmazható egy megkeseredett, kiszipolyozott, de csapdában lévő ember munkahelyi viszonyaira, egy egészségügyi problémára és bármire. De tényleg megtalálhatjuk a megoldást anélkül, hogy tudnánk mit rontottunk el? Tényleg újjáépíthetünk valamit a hibák megértése nélkül? Az okok, az érzelmek tisztázása nélkül?

Csak a cél? Mint egy gépnél…?

A coaching kérdéstechnikája – amit igazából talán Rogers munkásságából illene ismernünkNEEEEEEEEEMMMMM !!!!!!! nagyon jó, hasznos és eredményre vezető, de kevés, ha egy életről egy lélekről, ha boldogságról van szó.

És itt jön a neheze…

Sajnos a boldogság nem nagyon definiálható egy megteendő feladatsorral. Igen. A nagy bajokból ki lehet szabadulni egy két erőből megtett lépéssel, de a boldog élet nem lehet ez. Mért pont a boldogságot definiálom célként? Ezt majd a Hozd el a köved és a Pszichológia cikkben elolvashatod, de ha egyetlen egyet kérhetnél az élettől, te nem azt kérnéd, hogy boldog legyél? A boldogság nem foglal-e magába mindent? A boldogságkutatással foglalkozó pszichológusok kutatásai bizony-bizony igencsak azt mutatják, hogy ez a legfőbb emberi vágy.

         De hát a boldogság egy érzés? Azt hogyan lehet létrehozni? – kérdezzük a coachokat.

         Meg kell szüntetni a boldogtalanság okait és el kell érni a céljainkat. – válaszolják.

         Ez marhaság! – szólna közbe bármelyik boldogságkutatással foglalkozó pszichológus. A boldogság megélése egészen más.

És igazuk van. Szóval… Ha egy technikai problémád van, egy megoldandó feladatod, akkor nagyon jó a coaching – és mi is alkalmazzuk, mint részelemet, ha viszont érzések is jelentkeznek, akkor más technikákhoz is kell nyúlnunk.

Mikhez?

Több írás is foglalkozik ezzel a kérdéssel, de néhány példa, hogy értsd.

Szimbolika. – Ne! Ne ijedj meg. Nem kerülők elő valami borzalmas zagyvasággal a tudnodkell.blogsport oldalairól, vagy a mindenegyben.blog-ról. Az egy másik szint… De. De amióta írott történelmünk van, sok dolgot sikeresebben mutattak meg írók, szimbólumok által, mintha szó szerint elemeznék a helyzetet. A szimbólumok inkább a lényegre összpontosítanak és így a megfigyelőnek nem vonódik el a figyelme valamilyen valós technikai részlet felé, ami aztán csak vitákat és ellenállást szül. A szimbolika nem buta spiritualitás. A szimbolika több ezer éve él és esszenciális része a ma pszichológiájának is.

Vagy nézzük a filozófiát. A filozófia tudománya évezredek óta keresi az emberi létezés alapértékeit és azok megvalósulási módjait. Hogyan is képzelhetnénk el egy boldog életet, ha alapvetően nem rendelkeznénk valamilyen filozófiai következtetésrendszerrel, amely eligazítja a mindennapjainkat? Hogyan határozzuk meg caoching-gal az életünk értelmét? Ezeken a kérdéseken több ezer ember több ezer éve gondolkodik és lássuk be. Sok jó ajánlás maradt ránk. Ezek mind-mind segíthetnek a keresőknek. Mint a coaching-ban itt sem tuszkoljuk senki torkán le a bármely irányvonal dogmáit, de kérdezni, rávilágítani nagyon jól lehet velük. Már ha a kérdező ember rendelkezik ilyen jellegű tanult valós ismerettel.

A pszichológia tudománya is jelen kell legyen – szerintünk. Nem. Egyikünk sem pszichológus, de akár orvosként, akár pedagógusként – akár coach-ként – alkalmazzuk az onnan „lopott elemeket – pl. a Rogers módszer kérdezéstechnikája. De a boldogságkutatás eredményei is nagyon sok jó reflexiós pontot adnak a beszélgetésekkor.

Nem megyek bele minden pontba most, mert külön-külön olvashatsz róla. A Zen, a kvantumfizika, a sámánizmus és még sok minden létrehoz egy óriási hálót, amely kapcsolódik egy nagy egészhez annak kicsinyke alkotójaként. A módszer mindig azt veszi elő, amit te előhívsz belőle. A Hozd el a köved módszer nem válaszokat ad neked. A Hozd el a köved kérdéseket, tükröket, kapaszkodókat, hidakat, létrákat ad, hogy eljuthass oda, ahol ismét szabadon lélegezhetsz és leteheted a köved.

 

Eldöntöttem! Elhozom a kövem!

Még bizonytalan vagyok. Inkább küldjetek még ismertetőket.

 

 

 

Követés Dora Gyula:

Mérnök, Tanár, Coach, Techinkai búvár, Búvároktató tréner és Zen fertőzött... :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük