A Hozd el a köved és a Szimbolika

Hasonló írások erről: Hozd el a köved - Módszerek | 0

A Hozd el a köved és a Szimbolika

Ha azt mondom egy nőnek, hogy „A nő a Hold” megérti. Ha egy férfinek azt, hogy „A férfi a Nap” megérti. Egyik sem kezd el okoskodni azon, hogy de hát én nem is egy hideg kőzetbolygó vagyok, amelyen kialudt kráterek találhatók, vagy kezd el beszélni értetlenül arról, hogy miért mondom, hogy ő egy bonyolult hidrogén-hélium fúziós izzó gázgömb. Persze. Hiszen az ember több, mint a fizikai világ ismeretanyagának racionális tárháza. Az emberi lélek érzésekkel és érzelmekkel telített, nagy asszociációs rendszereket egyesítő, élő és érző létező. A Hozd el a köved módszerei közül sok-sok könyvnyi ilyen hasonlattal dolgozunk. Évtizedes olvasmányok sokasága sorakozik fel azért, hogy segítsen neked arra lényegre figyelni, amiről éppen szó van. A Hozd el a köved módszerének egyik alap pillére a szimbolika, hiszen így lehetőséged van a problémádat olyan kifejezések, archetípusok, lényegi esszenciák tükrében mérni, amelyek mentesek azoktól a hétköznapi „tisztátalan” helyzetektől, amelyekben létezünk. Ezek a szimbólumok azért hasznosak – sőt nélkülözhetetlenek – mert életünk fontos állomásai, nehézségei, kihívásai vagy célja a szó nemes értelmében „tisztán jeleníthetők meg”. Sokkal jobban megfoghatóak általuk azok az üzenetek, melyek inspirálnak, vagy amelyek megmutatják azt a kontrasztot a valóságod és az álmaid között, melyek éleit elkeni a valóság tökéletlenre csiszolt lencséje.

A világunk minden szelete, helye, eszméje és álma leírható ezekkel a tiszta hasonlatokkal. Miért jó ez? Azért, hogy egy nem létező álomvilágot, egy színes virágoskertet, vagy csillagoktól ragyogó elérhetetlen képet fessünk, ami aztán semmire sem jó? Nem. Éppen ellenkezőleg.

Sokszor az emberek elvesznek a részletekben. Belegabalyodnak a hétköznapi létezés kibogozhatatlan fonalába és nem találják a gombolyag végét. Egy kép, egy hasonlat, egy szimbólum olyan, mint Nagy Sándor kardja, mely kettévágta a megoldhatatlan gordiuszi csomót. Egy tiszta kép segít megtalálni a bennünk lévő vágyat, álmot, célt elfordítva fejünket a nehézségekről. Amikor ezeket a tiszta képeket megvizsgáljuk önmagunkban, akkor feléled az a lelkesedés, erő, hit vagy energia – nevezd hited szerint – amelyik képes lesz a dolgokat olyan színben feltüntetni, hogy neki tudjunk vágni a megvalósításuknak.

Nővé akarsz válni? Nézz a Holdra és lásd, ahogy az szelíd, gyógyító fénnyel ragyog, ahogy változó alakja megtestesíti a női lét fázisait, ahogy arca mindig feléd fordulva figyeli az őt szemlélőt. Ha ezt érted, megérted, hogy a Hold a Nap fényétől ragyog és azt tükrözi vissza. Ha akarod érteni a nőiesség útját, egyik tanítód lehet a Hold. Mennyivel könnyebb elfogadni és azonosulni ezekkel a mondatokkal, mint azzal, hogy: „Ne légy férfias, ne úgy irányítsd a dolgokat, hogy lerombolod az akadályokat, ne akarj mindig te lenni a megmondó és ne versenyezz azon egy férfivel, hogy ki szikrázik jobban egy társaságban. Az első szimbolikus példa nem bánt, a második kioktat. A cél nem az, hogy megmondja neked bárki is, mi jó, vagy rossz. A cél az, hogy megtalálva azokat a szimbólumokat, melyek tiszták és segíteni tudnak neked, te magad, azonosulva ezekkel, átváltoztathasd magad, vagy a helyzetet. A szimbolika célja a felismerés, a megértés és az azonosulás segítése. A fejlődésed elősegítése kioktatás nélkül.

Sok száz ilyen szimbólumot kell ismernie annak, aki ezekkel akarja segíteni mások útját. Lesznek közülük kedvencek, gyakran használtak és ritkábbak. A mi egyik legkedvesebb szimbólumunk a kő.

A kő, ami kemény, ami nehéz, ami hideg, ami vág, ami agyon nyom, ami mozdíthatatlanul nehéz… A kő, amelyet ki kell bányászni, ami faragható, csiszolható, formálható, amiből várak rendíthetetlen fala építhető, amely kiállja a viharokat, amely hegyekké nőve a békés szilárd erőt képviselik. A kő, ami gurul, ami elakad, amelynek a belsejében ott szunnyad az a kincs, amit együtt megtalálhatunk.


Eldöntöttem! Elhozom a kövem!

Még bizonytalan vagyok. Inkább küldjetek még ismertetőket.


 

 

 

Követés Dora Gyula:

Mérnök, Tanár, Coach, Techinkai búvár, Búvároktató tréner és Zen fertőzött... :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük