A megoldáshoz szükséges erő

Hasonló írások erről: Hozd el a köved - Módszerek | 0

“Az istenek megteremtették a világot, már csak az volt hátra, hogy az erőt is belehelyezzék. Tanakodtak hová tegyék, hogy az ember meg ne találja. Egyikőjük azt mondta: Tegyük a föld alá. Az nem jó, mondta egy bölcsebb isten, mert az ember előbb utóbb feltúrja a földet és megtalálja, tegyük a hegy tetejére. Végül a legbölcsebb legöregebb isten szólalt meg: Nem tehetjük a hegy tetejére, az ember előbb-utóbb megmássza a hegyeket, tegyük magába az emberbe, ott sose fogja keresni.”

(Buddhista tanmese)

Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem volt egy hosszú időszakom, amikor nagyon, de nagyon mérges voltam, ha azt hallottam, hogy a megoldás és a megoldáshoz szükséges erő bennem van. Tehetetlennek éreztem magam ilyenkor és üvölteni szerettem volna azzal, aki ezt az orrom alá dörgölte. Mennyire aljas! – mérgelődtem. Rám tolni mindent és benne hagyni a helyzetben összetörve a teher alatt.

  • Szerinted, ha bennem van az erő és ismerem is, nem használnám? – üvöltötte bennem valaki.
  • Szerinted szeretnék megoldások után szaladgálni? Nekiszaladni és összeesni újra és újra, hogy lassanként elveszítsem minden erőmet?
  • Szerinted, ha bennem van és meg tudnám oldani egyedül, nem tenném meg?

Ismerős mondatok és érzések ezek ugye?
Akkor hol van az igazság? A tanmese nem igaz vagy az érzéseim csapnak be? Hogyan lehet ebben rendet tenni? Sehogy nem kell rendet tenni… A helyzet ugyan az, mint legtöbbször ilyenkor.  Mindkettő igaz. A tanmese is igaz és a felháborodás is jogos.

Igen… Egyrészről igaz, hogy a megoldás és a megoldáshoz szükséges erő is bennünk van. Ez nagyon fontos felismerés. Az egyetlen vagyok, aki tudhatja a számára legjobb utat. Én vagyok az, mert senki sem tudhatja nálam jobban, hogy mit bírok el, milyen megoldással értek egyet, mit tartok jónak, etikusnak, megengedhetőnek!

A probléma kulcsa abban van, hogy meg kell-e tudom oldani egyedül ezeket a helyzeteket. Mindenre meg kell-e találnom a választ egyedül vagy nem?

Van olyan probléma, amivel elbírok egyedül. Igen, biztosan. Azt meg is kell, hogy oldjam én magam. Az önsajnálat nem visz sehová.

De igenis néha vannak dolgok, amelyekkel nem bírok egyedül – ahogy te sem. És ez se nem szégyen, se nem gyengeség, se nem butaság – még akkor sem, ha a környezetünk akként kezeli. Ezekben a helyzetekben nem az okos mondatok kellenek. Azok messziről jönnek, távolságot tartanak, kioktatnak, elvárják, hogy tudd. Általában olyanok mondják, akik ezzel egy nagyot legyintenek rád és elintézettnek tekintik a problémát. Ők nem szeretnének sem időt, sem energiát szánni arra, hogy meghallgassanak téged, hogy odafigyeljenek rád, ne adj isten megpróbálják érezni azt, amit te érzel. Eltaszítanak maguktól biztonságos távolságra azzal a mondattal, hogy „a megoldás benned van”. Ott maradsz egyedül és ez az, ami ilyenkor a legjobban fáj. Amikor a problémáim legeslegmélyebb bugyrában, a sötét hidegben ülök, nem az eszedre van szükségem, hanem a szíved szavára. Nem sajnálatra, nem okos szóra, hanem egy bíztató szemre. Nem azt várom, hogy valaki oldja meg helyettem a problémám! Nem is akarom, hogy valaki rám erőltesse a saját ötletét, vagy csak elmondja a maga megoldását. Nem érdekel! A sajátomat akarom, csak nem érem el egyedül magamban. Azt szeretném, hogy valaki figyeljen rám, amíg végiggondolom. Figyeljen rám úgy, hogy elfogad, bátorít, miközben biztonságban érzem magam. Valaki legyen ott, hogy segítsen tartani a nyomasztó, súlyos követ, míg minden oldalát megvizsgálom, míg kialakul az összkép és megtalálom azt a nézőpontot, ahonnan tovább tudok lépni.

Igen. Ma már tudom, hogy az út tényleg bennem van, ahogy benned is. Ugyan úgy, ahogyan az erő is, ami az úthoz szükséges. De azt is tudom, hogy néha nem férek hozzá egyedül a lelkem kövei miatt – ahogyan te sem.

Ha te is elakadtál az úton, hozd el a köved és nézzük meg együtt. Mi segítünk tartani, míg minden oldalát megvizsgálod és megleled a választ.

Várunk szeretettel:
Ági és Gyula

Eldöntöttem! Elhozom a kövem!

Még bizonytalan vagyok. Inkább küldjetek még ismertetőket.

 

 

 

 

Követés Dr. Nagy Ágnes:

orvos, oxiológus, gyermekgyógyász, neonatológus

Orvos, oxiológus, gyermekgyógyász, neonatológus

Latest posts from

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük