Hozd-el-a-koved-Coaching-Egyutt-gondolkodni

A Hozd el a köved egy coaching technika?

Ha azt kérdezed, hogy a Hozd el a köved technikája a coaching technikája-e, akkor a válasz egyértelműen NEM. Ha azt kérdezed, hogy a coaching technikái szerepelnek-e a Hozd el a köved módszereiben, akkor a válasz egyértelműen IGEN.

Mi is a coaching…?

Hozd-el-a-koved-Coaching-A-mechanikus-CoachingNehéz erre olyan választ adni, ami a valóságot és a valóság mögött meghúzódó “tényeket” is egyensúlyba tudja hozni és biztosan sokan kardot rántanak majd ez ellen az írás ellen. Azt ugye leszögezhetjük, hogy ma a csapból is a coaching folyik. Még a pszichológusok egy része is átállt erre a megnevezésre, mert sokkal jobban „pörög” az hogy life coacing mint az, hogy valaki pszichológus. Mielőtt belegabalyodnánk a dolgokba, én most a coaching alatt a Life Coaching-ot értem – azaz ezzel szeretnék foglalkozni – és nem a Business Coaching-ot – bár tudom, hogy van, létezik, használják és hatékony – de ez az oldal nem arról szól. Mi az emberek életében, élethelyzeteiben, kapcsolataiban, önmegvalósításuk során felmerülő problémákkal és persze azok megoldásával foglalkozunk. Ha ezt a területet nézzük, akkor a coaching a célorientált kérdezéstechnikák tárháza, amely megpróbál addig “kérdezni”, míg ki tudsz tűzni egy célt és aztán meg nem találod a főbb lépéseket, melyek a kívánt eredményhez vezetnek, amiket aztán bevasal rajtad a coach.

A Hozd el a köved sokkal többet tartalmaz, mint a coaching.

  • Egy coacing folyamatban nem kapsz tanácsokat csak kérdéseket. Direkt tanácsokat tőlünk sem, de a Hozd el a köved módszer viszont sok olyan kapaszkodót, tükröt, kontroll és mérőpontot bocsát a rendelkezésedre, amelyek tükrében sokkal jobban megláthatod önmagad.
  • A coaching szűkebb, a Hozd el a köved tágabb térben dolgozik. Egy coaching folyamatban pl. nehéz kezdeni azzal bármit, ha vallásos vagy és a problémád ezzel kapcsolatos. Azzal is nehéz valamit kezdeni, ha egy erkölcsi kérdés okoz neked gondot. Nehéz egy pl. döntést objektíven meghozni – betartva a coaching határait – ha érzelmi dilemmákat kell feloldani. Egy Life Coach ezt a klasszikus határt, ahol csak a “hogyan”-t vizsgáljuk és a “miért”-et nem – mondjuk ki bátran – minden esetben át kell, hogy lépje, mert a klasszikus, hivatalos coaching erre nem ad engedélyt, kompetenciát, sem képzést, eredmény pedig mégiscsak kéne…

Mivel is találkozol, ha elhozod a köved?

A Hozd el a köved módszerek tárházába egy könyvtárnyival több utat ötvöztünk ezen hiányosságok pótlására. Létrejött egy sokkal emberközpontúbb, lágyabb, többrétű, többszintű technika, amely alkalmazkodik ahhoz a személyhez, aki megtisztel bennünket a bizalmával. A Hozd el a köved módszerében dolgozva nem a coaching definíciója határozza meg, hogy mit tehetünk, vagy mit nem.

A személy életútja, jelleme, érzései választják ki a módszer összetevői közül a legjobbat.

Hozd-el-a-koved-Emberkozpontu-CoachingIgen. A Hozd el a köved is rendelkezik egy komoly kidolgozott szabályrendszerrel és etikai kódex-el, de az egy sokkal nagyobb területet ölel fel, mint a coaching kompetenciája. Ha elhozod a köved, akkor te leszel a fontos, nem egy korlátok közé szorított technika, ami közé téged kell bepréselni.

Szóval… Ha úgy érzed, keresd meg és Hozd el a köved, hogy megtalálhasd a kövedbe zárt gyémántot. Mi nem a válaszokat hozzuk. Az a te kövedbe van zárva. Mi a szerszámokat hozzuk. Coaching, pszichológia, pszichoterápia, szimbolika, rendszerfelállítás, pedagógia, neurológia, filozófia. Mind-mind ott lesz és segít neked.

Hogy működik-e a Hozd el a köved módszere? Nézz körbe a Kőtörténetek avagy rólunk mondták – nekünk írták oldalon és eldöntheted magad, mennyire szimpatikus, mennyire közelálló neked ez a módszer.

Várunk szeretettel!

Ági és Gyula

 

Eldöntöttem! Elhozom a kövem!

Még bizonytalan vagyok. Inkább küldjetek még ismertetőket.