Hozd-el-a-koved-megoldaskeresesKrízisek, megoldhatatlannak látszó élethelyzetek, válaszutak…

Hozd-el-a-koved-Megoldaskereso-Elveszve-egyedulSzóval van egy köved, amiben elakadtál. Sok ilyen kő van az ember életében. Problémák, melyek egyszer csak – mint a mennykő – becsapódnak a világunkba és ott állunk felkészületlenül, látjuk a rombolás erejét és hirtelen kimegy a lábunkból az erő. Nem értjük, hogy történhetett ez. Érezzük, hogy tennünk kéne valamit, hogy lépnünk kéne, hogy valamit kell kezdeni ezzel a problémával, de akkora a sokk, hogy semmi értelmes, határozott döntés nem jut eszünkbe. Ilyenkor segíthet, ha egy higgadt, független útitárs elkísér, meghallgat és segít rendezni a gondolataidat.

Olyan is van, hogy évek óta ülünk egy helyzetben. A zsákunkban ott egy hatalmas kő és már nem bírjuk cipelni. Százszor és ezerszer átgondoltuk, de nem látjuk a kiutat. Fásultan telnek a napok és nincs remény, mert ha ennyi idő alatt nem találtuk meg a megoldást, akkor biztos nincs is. Én is álltam, nem is egyszer, rogyadozva a teher alatt. Eddig minden esetben egyetlen szó mozdított meg bennem valamit. Egy elfelejtett szó, egy érzés, egy emlék, ami mindig ott volt, csak nem találtam. Egy ismerős, vagy egy barát véletlen mondata segített mindig – és persze volt kétezer “okos” családtag, kolléga, arra járó, aki mindig “tudta” a tutit és megőrített. A megoldás sohasem egy válasz volt a kérdésre, hanem inkább egy olyan szemszög, ahonnan én nem néztem meg a kövem. Egy másik, egy külső aspektus, ahonnan megvizsgálva egy új “fogást” találtam a kövön és én magam meg tudtam mozdítani. Ha eljössz, annak a sokféle módszernek a segítségével, és a saját köveid tükrében megtalálhatod azt a szót, ami ismét erőt ad, hogy lépj egyet egy boldogabb jövő felé.

Milyen helyzetekre találhatsz megoldást, ha elhozod a köved?

Az ember útján mindig vannak konfliktusok, amelyeket nem tudunk elkerülni. Emberek között élünk és nem vagyunk egyformák. Ki ezt akarja, ki azt.

  • Munkahelyi “terror”, de legalábbis a munkahelyi légkör, terhelés és problémák,a felelősség súlya, az elrabolt idő, sok kérdést szegez nekünk. Mi a fontos ilyenkor? – kérdezzük magunktól, és elveszünk a valóság és álmok között. Pedig döntenünk kell.
  • A kellemetlen rokonok, elviselhetetlen személyek, az őrületbe kergető helyzetek, családi viszályok az örökség körül amelyekkel nem tudunk mit kezdeni a konvenciók miatt. Megszabadulni nem tudunk a lényüktől, elviselni pedig nem lehet őket. Pedig megoldható ez is.
  • Kellemetlen, konfliktusokat generáló idegenek, aki lehet, hogy a szomszédban élnek és a sírba visznek bennünket.
  • Kilátástalan élethelyzetek, bebukott cégek, reménytelen munkahelyszerzés vagy váltás. Valami mindig van, ami megváltoztathatja helyzetet. Lehet, hogy nem odakint, hanem odabent kell valamit változtatni – vagy épp fordítva.
  • Elköteleződött helyzetek, melyekből nem tudunk kilépni, de a megoldatlanság tönkreteszi a napokat. Az ember a dühétől sokszor nem lát jól, még akkor sem, ha jogos a harag.
  • Néha nem is a megoldást kell igazán megtalálni, hanem a Megoldásához szükséges erő az, ami hiányzik.

Mi van, ha ennyire gyorsan nem jön a megoldás?

A kérdés bár jogos, mégsem a megoldás megtalálása szokott lenni a legnehezebb. A megoldást majdnem mindenki látja, csak annyira nehéz meglépni, hogy inkább másfelé keresgél, menekül, hárít, kitér. A legnehezebb annak a belső erőnek és tiszta önértéknek a létrehozása, amellyel békében magaddal és a problémában résztvevő felekkel azt tudod mondani halkan, de határozottan, hogy: “Elég volt, máról másként van…” Ehhez a belső békéhez és erőhöz kell némi idő néha. Ebben segíthet számodra, ha néha “leülsz” közénk és magadra figyelsz. Ilyen rendszeres programjaink a Zen túra, a Tűzmeditáció, az Éjszaka a természetben, vagy a Hegyi meditáció és néhány segítő előadásunk mint pl. a Nagyvárosi Zen, a Koncentráció és béke, vagy a Csend hangjai.

A Hozd el a köved mindenre tud megoldást?

Hozd-el-a-koved-megoldaskereso-A valasz-benned-van.Nem és igen. A megoldást semmire sem tudja, mert azt te tudod, de minden helyzetre tud olyan technikát, amivel tovább léphetsz, amivel megnézheted máshonnan a dolgokat. Ezer probléma lehetséges és erre ezer válasz van. Honnan tudhatnánk az összeset? Sehonnan. Te fogod tudni! Mi csak segítünk megkeresni, segítünk hinni benne, hogy legyen hozzá erőd. Nekünk egyetlen megoldásunk sincs. Azt te hozod a köved belsejében. Mi csak segítünk kibányászni. Nem hiszel benne? Nem baj. Mi hiszünk benned, mert te vagy az, aki mindent tudsz arról problémáról. Még a megoldást is… Akikben eddig hittünk, azok leírták tapasztalataikat a Kőtörténetek oldalon. Ha nekünk nem hiszel, higgy nekik…

Hozd el a köved és biztos találunk valami jó stratégiát, ami a te legjobb megoldásod a te helyzetedre.

Várunk szeretettel:

Ági és Gyula
 

Eldöntöttem! Elhozom a kövem!

Még bizonytalan vagyok. Inkább küldjetek még ismertetőket.