„Keresem a békét…” „A béke ott vár valahol…” „Még ezt el kell érnem és meglelem a békém…” Ismerősek ezek a mondatok mindenkinek. Szinte mindegyikünk kimondta már ezeket, de mégis… Ha körbenézünk hány békével és mosollyal átitatott arc néz vissza ránk… Valami nem stimmel…

Íííígen… És most jön az az űrben lebegő frázis, hogy „A béke és a boldogság a jelenben lakik…” „Az itt és most létezik csak és itt és most találd meg a békéd!” Hát… Ez egy fogas kérdés sokunknak és bár sokan keresik, kevesen találják meg…

De miért…?

Mert ezekkel a mondatok a legtöbb ember akkor találkozik, amikor éppen összeomlik az élete, retteg egy eseménytől, vagy felrobban az idegességtől… Hát… Ilyenkor ezek a mondatok tényleg vajmi keveset érnek és csak belső feszültségeket hoznak létre. Sokan meg akarnak felelni ezeknek az elveknek, hiszen a modern, intelligens ember az tudatos. Sőt!!! Spirituális. Lelke van! Ő nem az, aki mer sírni, vagy aki odavág az asztalra. Olyat pedig pláne nem tesz, hogy valakit elküldjön melegebb éghajlatra. Ilyenkor a modern kor buta spiritualitásába eső kezdő úton járó nyel egy nagyot, és bár belül legszívesebben embert ölne, csak annyit felel „Nagy tanításokat kapok általad…” vagy „Erős tükröt tartasz nekem…”

Ezzel semmire sem lehet jutni ilyen helyzetekben!!!
Ezek a próbálkozások csak arra jók, hogy odabent elkezdjen rágni bennünket valami, ami aztán testi és lelki bajaink fő kiváltója lesz.

Buddha sem így kezdte… Nem kellett elküldenie a primitív vérszívó főnökét a francba, nem kellett nyelnie a kiszolgáltatottság keserű italát naponta, amit a házastársa szolgált fel mikor hazaért és soha nem kellett aggódnia azon, hogy ki tudja-e fizetni a számláit…

A katonák nem a harcéren tanulnak lőni, az orvosok nem az első balesetnél tanulják az életmentést és a hegymászók sem a hegy lábánál idézik fel mások képeit, hogy miként is nézett ki az a biztosító eszköz.

A béke megtalálása mitől lenne más…? Tényleg azt gondolod, hogy stresszhelyzetben kell elkezdened a gyakorlást? Tudom, hogy tudod, ez nem érne semmit, hiszen már biztosan megpróbáltad.

Ennek ellenére a régiek hagytak ránk olyan tudást és technikákat, amelyekkel egyre jobban megérezhetjük, hogyan is kell a békében létezni. Kezdd kicsiben! … és ahogy gyakorolsz egyre hosszabb és hosszabb ideig tudsz benne maradni. Egyre kevesebb dolog billent ki és egyre jobban rálátsz arra az önmagadra, aki te tényleg szeretnél lenni.

Az előző előadásban beszélgettünk a félelmek elengedéséről. A félelmek elengedése alapvetően a helyes gondolkodásból és abból a tudatos figyelemből táplálkozik, amelyet koncentrációnak nevezünk.
Ne, ne, ne! Ne szaladj el! Nem akarlak meghívni egy szürke fal elé, ahol órákig mozdulatlanul ülve nézel kissé lefelé és a légzésedre koncentrálsz… Bár ez egy mérhetetlenül hasznos gyakorlat, de értelem és fokozatosság nélkül a legtöbben kedvüket szegik és hagyják a fenébe az egészet – annak ellenére, hogy ez egy hihetetlenül jó gyakorlat.

Inkább arra invitálunk, hogy gyere el és ismerkedj meg azzal, amelyről egyébként rengetegen beszélnek. Azzal a módszerrel, amellyel jelen tudsz lenni a metrón, a veszekedés közben, de akkor is, ha szeretkezel.
Hogy ez nehéz-e, vagy csak valami túlmisztifikált dolog, ami egyszerűen elkezdhető és kényelmesen fejleszthető…? Azt csak az tudja meg, aki eljön és kipróbálja a saját elméjén azután és az alatt, hogy meghallgatja az előadást.
 

Érdekelne ez az előadás. Kérek ismertetőt a kezdésről!

 

 

 

 

  • Következő kezdés: Szervezés alatt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük