Önbizalom… Nekem olyan nincs…

Ismerős mondat? Hány és hány dolog sikerülhetett volna jobban, ha bele mertünk volna vágni, ha ki mertünk volna állni magunkért, ha akkor azt mertük volna mondani, tenni… de nem mertük. Nézzük az embereket körülöttünk és sokszor nem értjük: “Ennek meg honnan van ennyi önbizalma?” Hát… Igen… Ez egy nagyon hihetetlen dolog az emberi lélekben. Ki mitől bízik önmagában, ki mitől fél, mitől bátortalan és ki mitől nem mer kiállni magáért? Lehetnek kudarcok, melyek beégtek az emlékeinkbe és meghatározták életünk további alakulását. Lehet, hogy sohasem volt, de tán csak azért, mert sohasem hittük el, hogy lehetne mire. Sok-sok korlát van a fejünkben, amely terelgeti szavainkat és tetteinket és ezek mindegyike annyira valóságosnak hat, hogy el sem hisszük, hogy át lehetne lépni. Pedig mégiscsak van itt valami, ami nem stimmel. Látjuk, hogy ez nem egészen így van.

Az önbizalom, nem képességek kérdése

Az önbizalom önismeret és tapasztalás kérdése. Miért kell az önismerettel kezdenünk? Mert igazából nem ismerjük önmagunkat. Azt “hisszük” hogy… Aztán lassan mindig kiderül, hogy ez tényleg nem más, mint valami rossz hiedelemrendszer és félelem. Félelem a kudarctól, az erőpróbától, vagy másoktól. Ez a “Mi lesz, ha…?” érzés. Mi lesz ha nem sikerül, ha kinevetnek, ha kiderül, hogy ilyen vagy olyan vagyok. No… Ez az egyik fontos kérdés a csoportmunka során. Az itt nyert válaszok pedig megerősítenek majd. Van egy fontos dolog: Azon kívül, hogy te nem ismered magad, megnyugtatlak, a világ sem ismer téged. Mindenki olyannak lát, amit mutatsz magadból. Ha félsz és kis nyuszikának mutatod magad, nyuszikaként kezelnek. Ha oroszlánnak képzeled magad és megtanulsz hozzá méltósággal sétálni a szavannán, akkor oroszlánként kezelnek majd – akkor is, ha nem oroszlánnak születtél.

Hogyan építhető fel az önbizalom?

Az egyik legjobb út a csoportos fejlődés. Egy zárt csoportban lassan kinyílik mindenki és begyakorolhatóvá válnak azok a reakcióminták, amelyek egyszer csak átírják a hétköznapokat is. Szisztematikusan összeállított technikák és gyakorlatok során kipróbálhatod magad minden helyzetben, amelyben valahogy eddig elvesztél, bezártál és hátraléptél.

Melyek is azok a területek, amelyekkel foglalkozunk majd?

 • Az első terület az, amelyet te hozol. Minden csoporttagnak feladata is, hogy megjelölje, hogy ő milyen környezetben a legbátortalanabb és erre a Hozd el a köved módszertana alapján “hozzuk” neked a legmegfelelőbb technikát, de mindenképpen foglalkozunk a következő területekkel.
 • Párkapcsolati kommunikáció. Ismerkedés és meglévő kapcsolatok, helyes szerepek, reakciók.
 • Család, ismerősök világa.
 • Munkahelyi és munkakapcsolatok.
 • Saját önérték megtalálása, felerősítése és kifejezés.
 • Ötleteink prezentációja a világ felé.
 • Reagálás hirtelen helyzetekre.
 • Előadások, helyzetgyakorlatok és azok elemzése.

Csoportban egy képzett és gyakorlott vezetővel nagyon hamar és hatékonyan tudunk haladni ezen a területen, de egyszer csak meg kell mérnünk magunkat odakint a világban is. Ez persze nehezebb lesz, hiszen nincs “mentőernyőnk” ezekben a helyzetekben. A csoport és trénerek itt is segítenek. Ha van idő arra, hogy segítséget kérj akár telefonon, akár levélben, akkor egy gyors egyeztetéssel a “mentőcsapat” tud támogatást nyújtani. Ha nem és már csak a végeredmény az, amivel tenni lehet valamit, akkor pedig segítünk kielemezni a helyzetet, hogy mi ért történt és hogyan lehetett volna jobban kivitelezni.

Kiknek lehet hasznos az Önbizalom csoport?

Mi alapvetően nem a cégvezetési főnök-beosztott alá-fölé rendeltségi kapcsolatban akarunk segíteni. Ma alapvetően az élhető emberi létezésben akarunk segíteni. Mit jelent ez? Azt, hogy

 • Értékes lehet ez a képességfejlesztés számodra, ha csak az emberi kapcsolataidban szerzett fájdalmakat és sérüléseket szeretnéd elkerülni egy kis plusz önbizalom elnyerésével. Azaz abszolút magánszemély vagy és az a célod, hogy bátrabb és ezáltal boldogabb légy..
 • Értékes lehet számodra ez a tudásanyag akár mint vezető, akár mint alkalmazott. Azt hisszük, hogy üzleti, munkahelyi sikerünk az erő alapú önbizalmon alapulnak. Olyan is van, de nálunk más lesz a cél. A létezésünk minősége vitt önbizalom az, ami majd átalakítja a kapcsolatainkat és ezáltal válhatunk sikeresebbé.
 • Szóval mindegy hogy hol érzed magad “kevésnek”. Mi nem valamiféle kommunikációs stratégiát akarunk megtanítani neked. Mi azt akarjuk megmutatni neked, hogy az önbizalom egy belső erőm áll és az a belső erő veled együtt született… csak alszik.

Az csoport célja az alvó önbizalom felébresztése, azáltal, hogy rálátsz magadra és meglátod önmagadban azt a gyönyörű lényt, aki, ha nem fél, barátságos, szelíd, de határozott, olyan erő birtokosává válik, amely legyőzhetetlen.

Várunk!

 

Érdekelne ez a csoport. Kérek ismertetőt a kezdésről!

 

 

 

 

 • Következő csoport indul: Szervezés alatt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük