Mindenki ült már tábortűz mellett és érezte azt a spontán megnyilvánuló varázslatot, melyet a tűz látványa hozott létre, hiszen valahogy nagyon mély, ősi érzéseket ébreszt mindenkiben. A lángok folyton jelenlévő és változó aktív formája egy különleges, dinamikus jelenlétélményt biztosít, melyet felhasználva, jól tudjuk gyakorolni az életben folyton változó helyzetek megfigyelését anélkül, hogy azonosulnánk azokkal.
A tűzmeditáció egy átmenet a statikus és dinamikus jelenlétgyakorlatok között.
A meditációkat gyakran két csoportba sorolják. A statikus meditációk leggyakoribb formája az ülő meditáció – mely sok esetben inkább elkedvetleníti a gyakorlót és ellaposodott figyelme egyszer csak ábrándozni kezd. Ezeket a képeket aztán gyakran mesélik úgy a kezdő vagy tudatlan gyakorlók, hogy „tanításokat kaptam”, hiszen így egy kicsit önmaguknak is hízeleghetnek. Sajnos – ha elolvasunk pár könyvet olyanoktól, akik igazán magas szintet értek el akkor láthatjuk, hogy – ez nem más, mint az elme játéka. Köznapi néven ábrándozás és óva intenek bennünket attól, hogy ezt magasabb szintű üzeneteknek tekintsük. Igen, létezik olyan állapot, ahol valaki tényleg kapcsolatba tud lépni olyan információkkal, amelyek az élet valós dolgairól mutatnak képeket, de ez – a nagymesterek leírásai alapján – hosszú tizen-évek gyakorlása, vagy különleges adottságok esetén jön létre. Éppen azért, hogy ne aludj olyan könnyen bele és ne azonosulj valamilyen ábrándos képpel, különleges segítség a tűz állandóan változó lényének megfigyelése.
A dinamikus meditációk általában valamilyen mozgás közbeni ön- és környezet-megfigyelésen keresztül dolgoznak. Ilyen a Zen séta, íjászat, ikebana művészet vagy tusfestés, de így működnek a harcművészetek formagyakorlatai is. Ilyenné válik egy idő után a mosogatás, a metrózás, vagy a problémák és nézetkülönbségek kezelése is. A tűzmeditációnál a megfigyelt jelenség dinamikus, mi pedig csak a jelenlét kifejlesztésével foglalatoskodunk az elménk segítségével.

Ez az este is szorosan kapcsolódik előadássorozatunk egyikéhez, mely a „A koncentráció és béke” címet viselte. Az estre olyanokat is szeretettel várunk, akik nem voltak jelen az előadáson, bár az előadáson résztvevők tán egy kicsit jobban át tudják majd élni a gyakorlatokat.

Az estét egy kis kötetlen beszélgetéssel kezdjünk, majd előkészítjük a tüzet. Amíg a tűz ég, átismételjük, átbeszéljük azt, hogy miként is tudjuk a legjobban végezni a gyakorlásunkat és hogyan koncentráljunk az élményre.
A program az éjszakába nyúlik, azaz éjjel 1-2-ig biztosan ott leszünk. Aki teheti, aludjon kint velünk, de haza is mehetsz, ha úgy kényelmesebb.

Fontosabb kérdések:
– Ki jöhet? Bárki, aki felnőtt, vagy olyan nagyobb lurkó, aki nem vonja el a saját és mások figyelmét.
– Mit hozzak? Alkoholmentes folyadékot. Kaját csak akkor, ha kint alszol.
– Hogyan készüljek? Ha lehet, akkor este 6 után már ne egyél. Így kevésbé „alszol bele” a gyakorlatokba. A gyakorlatok végeztével fogunk enni, vagy hazamenni.

Várunk szeretettel

Ági és Gyula
 

Érdekelne ez a program. Kérek ismertetőt a kezdésről!

 

 

 

 

  • Következő kezdés: Szervezés alatt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük